Com funciona la impressió 3D?



Les impressores 3D el que fan és crear un objecte amb les seves 3 dimensions i això ho aconsegueix construint capes successivament fins a aconseguir l'objecte desitjat.

A la imatge anterior veiem 3 figures. La primera és la que dibuixem nosaltres mateixos en un paper, per exemple, de l'objecte que volem imprimir en els seus 3 dimensions, després, amb un programa de CAD vam dissenyar aquest objecte en el nostre ordinador que seria la segona figura, i finalment vam separar aquest objecte en capes per anar imprimint capa per capa a la impressora de 3 dimensions, que és el que veiem a la tercera figura. És a dir, d'un esbós en paper podem aconseguir un objecte en la realitat amb el material adequat.

El procés que utilitzen aquestes impressores per crear el objectes per capes es diu " procés additiu". Avui dia ja existeixen fins i tot escàner 3D que ens poden escanejar un objecte i directament veure-ho al nostre ordinador per després imprimir-lo, sense necessitat d'haver de dibuixar-amb l'ordinador. Això ho fa encara més senzill, de fet amb aquests escàners crear un objecte en 3D és gairebé com fer una simple foto.

Les impressores 3d utilitzen principalment 3 tipus de formes d'imprimir, el que dona lloc a 3 tipus d'impressores 3d diferents. Encara que tots els tipus d'impressores 3d utilitzen el procés additiu, hi ha algunes diferències en la manera de construir l'objecte.


  • Addició de polímers o FDM : Recorda polímers = Plàstics . El que fa és anar fonent un filament (fil) de polímer mitjançant un pic (boca de sortida) i dipositant capa sobre capa el material fos fins a crear l'objecte sòlid. En aquesta tecnologia, el mateix material es va afegint per capes fins a crear la forma desitjada. Les impressores que empren aquesta tècnica tenen un cost menor i són les més utilitzades en l'àmbit educatiu. Aquesta tècnica també es coneix com " Deposició de Material Fos " o FDM. És una tecnologia que permet aconseguir peces utilitzant plàstic ABS (similar a el material de les joguines Lego) o bé PLA (un polímer biodegradable que es produeix des d'un material orgànic).

  • Per làser : amb tecnologia làser ens trobem amb dues formes diferents : 
    • SLA : SLA o foto-solidificació significa endurir un polímer a la llum. Es parteix d'una base que es submergeix dins d'un recipient ple de la resina líquida i va sortint del recipient capa a capa. El làser va solidificant la base segons va sortint del recipient per crear l'objecte. Aquesta tècnica també es diu estereolitografia . Amb aquesta tecnologia es poden obtenir peces d'altíssima qualitat. Es tu fixes en la següent imatge el pistó és el que fa que vagi baixant el recipient amb la resina líquida i la base va sortint cap a
      fora de el líquid alhora que el làser la va solidificant
    • SLS : "sinteritzat de làser d'un material". El material, a diferència de l'SLA, està en estat de pols. El làser impacta en la pols i fon el material i es solidifica (sinteritzat). És igual que la tècnica SLA només que el material en què es banya la base serà de pols.











Comentaris

Entrades populars