Evolució de la industria


La primera revolució industrial es va iniciar passats els mitjans del segle XVIII, concretament al 1744 Boulton i Watt una de les primeres empreses britàniques d’enginyeria en el negoci del disseny industrial va crear la primera maquina de vapor . 40 anys mes tard es va crear el primer teler mecanitzat al 1784 i vam tenir que esperar 4 dècades mes fins al 1830 quan vam aconseguir realitzar el primer trajecte amb una locomotora a vapor entre Liverpool i Manchester. Aquesta època va concloure al 1840 i durant aquest període es va viure el major conjunt de transformacions econòmiques, tecnològiques i socials de la historia, obrint pas a una economia rural basada en l’agricultura i el comerç a les ciutats amb una economia de caràcter urbà, industrialitzada i mecanitzada.

*Primera industria textil de Gran Bretanya

A partir de 1800 la riquesa i la renda per càpita es va multiplicar com no ho havia fet mai en la història donant de si noves classes socials, el proletariat i la classe burgesa generant nous conflictes socials generant idealismes com el anarquisme, el comunisme o el socialisme. 

Posteriorment a mitjan segle XIX, entre 1870 i la Primera Guerra Mundial, comença la segona revolució industrial a Anglaterra, Europa Occidental, els EUA i el Japó i 4 amb ella la producció en sèrie, la divisió de la feina de producció i l'ús de sistemes elèctrics . Neixen també les indústria química, elèctrica creant la primera central elèctrica d’us comercial, la primera transmissió de radio, les primeres cintes transportadores i l’automobilística apareixent els primers automòbils de combustió interna. Aquesta revolució va aportar un abans i un despues en el model a seguir i organitzar el model productiu de la industria, ames de avanços en drets socials com va ser la protecció als menors prohibint que aquests treballaven a les fabriques i la jornada laboral de 8h. 

*Industria Ford, la primera en implementar una linia de muntatge

Als anys 60, té lloc la tercera revolució industrial, anomenada també la revolució dels elements intel·ligents, en la qual es comença a incorporar la microelectrònica i la tecnologia de la informació per automatitzar tota la producció creant el primer PLC, que regulava la producció al 1969. Tambe va impulsar també l'aviació, l'era espacial, l'energia atòmica, es va crear crear el primer ordenador personal al 1962 i la cibernètica naixent la World Wide Web mes conegut com a internet al 1990.

*linia de muntatge a una fabrica 3.0

El terme Industry 4.0 fa referència a l'anomenada Quarta Revolució Industrial, que neix de l'evolució tecnològica impulsada pel desenvolupament dels sistemes encastats, la seva connectivitat i l'oportuna convergència de l'món virtual i físic. Tot això proporciona unes capacitats d'integració d'objectes, informació i persones que pot propiciar un salt qualitatiu en la producció i ús de béns i serveis. Per contextualitzar aquesta revolució val la pena recordar les diferents "ones" en què s'ha dut a terme la introducció de l'electrònica i les tecnologies de la informació (TEIC) en la producció industrial.


Les tres onades
La primera onada, compresa en la dècada dels 80 i inici dels 90, buscava l'eficiència en els processos. Va ser l'època de la introducció de l'CAD, CAM, els sistemes CIM (Computer Integrated Manufacturing), els FMS (Flexible Manufacturing System) i similars. Com succeeix actualment, la integració i flexibilitat dels sistemes de fabricació eren els objectius principals, limitats en aquella època per la tecnologia que es trobava disponible.

La segona onada ocorre en els anys 90. Es produeix amb l'aparició d'Internet i les tecnologies associades, com els portals d'Internet i solucions facilitadores de la col·laboració i la integració de la cadena de valor en el seu concepte més estès (SCM, CRM, etc.).

Posteriorment, amb l'inici de el nou segle, la connectivitat s'expandeix a les màquines i es popularitzen conceptes com M2M (Machine to machine). Una mica més tard apareix amb força el concepte d'Internet de les coses (IOT), lligat a el desenvolupament d'IPv6. La proliferació dels dispositius mòbils i la seva capacitat de connexió pateixen un fort desenvolupament cap a finals de la primera dècada de el nou segle. Tot aquest moviment comporta una tercera onada en la utilització de les TEIC i es pot considerar la precursora del que s'està anomenant 4ª Revolució Industrial.

Comentaris

Entrades populars