Materials per a la impressió 3D



Actualment la tecnologia de la impressió 3D es un boom en expansió a lo que fa els diferents materials que podem usar, ja no nomes tenim la opció de poder imprimir objectes amb plàstics, sinó que a la necessitat del projecte s’han anat ideant diversos extrusors que permeten treballar amb diferents materials.

Això ens obri a un mon de possibilitats infinites podent imprimir materials intel·ligents que ens permetrien afegir qualitats i capacitats als objectes actuals, obtenint per exemple materials tèxtils que davant la suo, es contragué permetent la transpiració a la vestimenta, finestres polaritzades per obtenir una llum mes satisfactòria, aliments impresos 3D que estaran equilibrats en una dieta adequada per al usuari, motors mes eficients i mes lidia’ns, etc.

Ames! Ja s’estan desenvolupant tècniques per a poder reutilitzar el plàstic PET i similars d’us quotidià a les impressores 3D, ja sigui per filaments, granulats, o escates de plàstic, obrint la possibilitat de poder reutilitzar i reciclar de una manera mes eficient els plàstics.

En definitiva, avui en dia et pots imprimir literalment el que vulguis des de un motlle de plàstic, a una casa ecològica eficient energèticament, a un violi de vidre fins i tot un cotxe.

La impressió 3D pot ser aplicada entre altres àmbits com ara:

Fàrmacs intel·ligents
Un dels més prometedors usos d'aquesta tecnologia és el de desenvolupar medicaments que s'alliberin en el torrent sanguini al primer senyal d'infecció vírica, que sol coincidir en la majoria dels casos amb un augment de la temperatura corporal. Això acabaria gairebé del tot amb malalties tropicals com la malària o el dengue, els quals causen veritables estralls a una gran part de la població mundial.

Peces personalitzades per a cotxes
De Ford a Audi passant per Daimler-Benz o Fiat, tots els grans grups automobilístics mundials han començat a investigar les aplicacions de la fabricació additiva.
"Un dels auges on més recorregut tindrà la fabricació 3D és al sector de l'automòbil, concretament a la fabricació de recanvi 'in situ' ia mida ", explica Javier García, enginyer d'aplicacions NX de Siemens. El grup alemany Daimler , el fabricant de camions del món, propietari de la marca Mercedes-Benz, treballa amb impressores 3D de Ricoh per a realitzar peces de plàstic de recanvi per als seus vehicles. Enviant un disseny digital, el consorci alemany pot produir la peça en qualsevol centre que compti amb una d'aquestes impressores acabant amb l'estocatge i els costos logístics. En el cas d'Audi, la companyia ja ha introduït peces metàl·liques produïdes a través d'impressió 3D làser en models com l'Audi A3.
Volkswagen , el major fabricant mundial d'automòbils, dona feina des 2014 impressores d'HP per produir eines d'ús intern per a la seva cadena de muntatge. En el cas de Maserati , propietat de el grup Fiat, la companyia empra la tecnologia de Siemens per digitalitzar tots els processos, des dels dissenys a la planificació de la producció, i escurçar així els temps de sortida al mercat.

Panells solars més eficients
La incidència de el sol durant llargs períodes sobre els panells solars, provoca que aquests i les seves bateries tinguin un desgast accelerat difícil de prevenir, ja que aquests requereixen del major temps d'exposició directa possible per al seu correcte funcionament.

Avions més lleugers menys contaminants
La reducció de pes és el sant grial de l'enginyeria aeroespacial i el principal motiu pel qual el gegant europeu Airbus està investigant les aplicacions de la fabricació additiva. Cada quilogram de pes que se li resta a un avió evita l'emissió de 25 tones de diòxid de carboni (CO2). Les peces produïdes a través de processos de fabricació additiva, expliquen des de la companyia, pesen fins a un 55% menys i redueixen la matèria primera utilitzada fins a un 90%.
En 2017, i després d'obtenir les pertinents aprovacions de l'EASA, l'agència europea de seguretat aèria, es va instal·lar la primera peça de titani impresa en 3D en un avió de producció en sèrie. Fins a aquest moment, la fabricació additiva només s'havia provat en projectes pilot.

Drons amb estructures intel·ligents
Segons investigadors de la Cornell University a Ítaca , els materials intel·ligents poden ser utilitzats per fabricar les hèlices d'un dron, aconseguint que al contacte amb l'aigua de les mateixes, aquestes es converteixin en turbines, el que permetria a aquest equip realitzar immersions aquàtiques sense necessitat de realitzar canvis mecànics o estructurals en el mateix.

Recanvis de trens impresos en 3D 
La companyia ferroviària basca CAF ha produït i ha instal·lat ja en els seus trens de tot el món un total de 2.400 peces fabricades amb tècniques d'impressió 3D, a través de la tecnologia i els dispositius que desenvolupa HP. Aquesta tècnica, que construeix les peces capa a capa partint d'un disseny digital, redueix el temps de producció d'un mes a una setmana, "produint un important estalvi en els costos de producció", segons assenyala la signatura.
Altres empreses de transport ferroviari com Deutsche Bahn i NS , la companyia nacional de ferrocarrils dels Països Baixos, han integrat la impressió 3D en el manteniment i producció de peces de recanvi. A més de reduir el temps de fabricació fins a un 95%, en alguns casos, la fabricació additiva permet produir en funció de la demanda, el que evita haver de mantenir un gran inventari de recanvis amb el consegüent estalvi que això comporta.

Edificis intel·ligents 
Els edificis es construeixen a partir de estructures rígides que no s'adapten a la climatologia de el lloc on es troben, de manera que en el moment del seu disseny, s'han de tenir en compte totes les adversitats que aquests puguin patir durant la seva vida útil. No obstant això, segons uns investigadors catalans , utilitzant materials intel·ligents, aquests podrien adaptar-se a el vent, la calor, la humitat i les pluges sense que això suposi un inconvenient per les seves estructures, allargant la resistència de les mateixes i aconseguint espais més confortables per a les persones que l'utilitzen.




































Comentaris

Entrades populars